Capaciteit radiator berekenen

Capaciteit berekenen

Met behulp van dit formulier berekent u het benodigde vermogen voor de ruimte waar u een radiator wilt plaatsen.
Vul de afmeting van de ruimte in en klik daarna met de muis in het vakje van de totaal inhoud.

Capaciteitsberekening
Afmetingen van de ruimte
cm
cm
cm
m3
Aanbevolen temperatuur per ruimte in graden Celsius
18
18
19
20
20
21
22
22
24
C
Geef de omstandigheden van de woning op:

Benodigde capaciteit

 

Veel voorkomende radiator wattages

Hoe wordt het benodigde vermogen van een radiator berekend?

Het berekenen van het vermogen van een radiator hangt af van drie factoren:

  1. De inhoud van de ruimte in m3
  2. De gewenste temperatuur in de woonruimte
  3. De isolatiegraad van het het vertrek

Met deze gegevens krijgt u met bovenstaande calculator een indicatie hoeveel Watt er nodig is in uw ruimte.

Uitkomst van de berekening

Is dit vermogen hoger dan het vermogen van een passende radiator, dan zullen er in deze woonruimte meerdere radiatoren geplaatst moeten worden.
U kunt ook kijken naar een zelfde formaat, maar in een ander type, zodat de warmteafgifte voldoet aan de gewenste capaciteit.

De uitkomst van de capaciteitsberekening (het benodigde vermogen van de radiator) geldt bij een watertemperatuur van 75 / 65°C. Dit betekend dat de cv-ketel een aanvoer watertemperatuur heeft van 75°C en een retour watertemperatuur heeft van 65°C. Dit geldt voor de meeste CV-ketels van maximaal 10 jaar oud. Oudere ketels stoken doorgaans met een hogere temperatuur (90 / 70°C), waardoor de radiator meer warmte/vermogen afgeeft. Houd dus bij het uitzoeken van een radiator rekening met uw CV-ketel.

Hoe nu verder?

Welke radiator heb ik nodig?

Met het zojuist berekende vermogen kunnen we aan de slag om een nieuwe radiator uit te zoeken. We weten welk vermogen er nodig is, nu hebben we alleen de maatvoering nodig en moeten we kijken naar de aansluitmogelijkheden. Als u op zoek bent naar een paneelradiator, dan kunt bijvoorbeeld kijken naar een Thermrad compact 4 plus radiator. Aan de linkerkant van de pagina kunt u filteren op de gewenste hoogte, breedte, type en bijvoorbeeld het wattage:


Bereken en radiator vermogen en vind eenvoudig uw benodigde radiator


Met gebruik van deze filteropties komt u eenvoudig bij de juiste radiatoren terecht. Klopt de gevonden maten het geleverde vermogen? Dan is dit zeer waarschijnlijk de juiste radiator. Om de radiator aan te kunnen sluiten kunt u kijken welke aansluitmaterialen u nodig hebt. Bent u niet helemaal zeker of u de juiste radiator hebt gevonden? Aarzel dan niet, bel onze klantenservice zodat wij u kunnen helpen met het maken van de beste keuze radiator. Telefoon: 088 - 024 73 47

Bekijk ook onze tips: waarop letten bij het kopen van een radiator?