Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een radiator?

U heeft één of meerdere radiatoren nodig, en heeft besloten deze online te bestellen. Verwarming koopt u niet dagelijks, hierdoor kan het vinden van de juiste radiator een uitdaging zijn. Daarom hebben wij elk product in onze webshop overzichtelijk gegroepeerd, en kunt u daarnaast ook nog het zoekfilter aan de linkerkant van de pagina gebruiken, zo kunt u makkelijk en snel de juiste maatvoering en wattage vinden. Om u hier verder in te helpen, hebben wij een korte checklist van 4 stappen voor u opgesteld, waar u op moet letten bij de aanschaf van een radiator.


Stap 1: Vermogen en capaciteit bepalen

Nadat u besloten heeft één of meerdere radiatoren aan te schaffen, is het tijd om te kijken hoeveel vermogen u nodig heeft om uw ruimte te verwarmen. Hiervoor hebben wij een tool / hulpmiddel op onze webshop,waarmee u heel makkelijk het gewenste vermogen kunt berekenen. De tool / hulpmiddel heet capaciteitsberekening en hier kunt u aan de hand van de afmetingen en de mate van isolatie van uw huis/ruimte een advies krijgen over de nodige wattage van de radiator.  Het is belangrijk dat de verwarmingsinstallatie voldoende vermogen heeft om het vertrek te verwarmen. Zo kunt u bijvoorbeeld ook denken aan meerdere radiatoren. Stel u heeft 1000 Watt nodig, dan kunt u kijken naar 1 radiator van 1000 Watt, maar als u wilt, kunt u ook kijken naar twee radiatoren van 500 Watt. Het gaat er om dat de capaciteit voldoende is om het vertrek te verwarmen.

Bereken de benodigde capaciteit met onze handige capaciteitsberekening

Denk aan de gewenste temperatuur per vertrek

De gewenste temperatuur in een woonkamer, is ook van invloed op de keuze van een radiator. De temperatuur in een woonkamer is over het algemeen hoger dan de temperatuur in andere kamers. De radiatoren moeten het aan kunnen om de ruimte op de gewenste temperatuur te brengen. Zodat het overal prettig en aangenaam warm is in huis of kantoor.  


Stap 2:  Maatvoering van de radiator(en) bepalen

Zodra u weet wat het vermogen van de radiator of radiatoren moet zijn, kunt u gaan bepalen welke afmetingen u nodig heeft. De locatie; is er voldoende ruimte om de radiator te monteren. Is er voor de radiator weinig ruimte beschikbaar? dan is de keuze voor een verticale radiator het meest voor de hand liggend. Als u voldoende ruimte heeft en er in de breedte genoeg mogelijkheden zijn, om een radiator te plaatsen, dan raden wij u een horizontale paneelradiator aan. Noteer de afmetingen van de ruimte die beschikbaar zijn om een radiator te kunnen installeren, deze afmetingen samen met het wattage geven een selectie van radiatoren die u kunt gaan gebruiken en aan de gewenste eisen voldoen.

Bekijk welke soort radiatoren wij voor u hebben


Stap 3:  Om welke ruimte gaat het?

Met het benodigde vermogen, en de maten van de ruimte die u beschikbaar heeft voor het plaatsen van een radiator bent u al een heel eind op de goede weg. Nu is het belangrijk om te kijken voor welke ruimte u een radiator wilt kopen, dit bepaalt namelijk de keuze van het soort radiator. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een designradiator voor de badkamer of een paneelradiator voor de woonkamer. Vervolgens kunt u bekijken welk merk/model het beste bij u past.Dit is natuurlijk afhankelijk van uw smaak en de beschikbare ruimte.


Stap 4:  Welk type radiator heb ik nodig?

Een type radiator wordt aangegeven middels een code van 2 cijfers. Het eerste cijfer staat voor het aantal platen en het tweede cijfer staat voor het aantal convectoren.

De zijde van de radiator waar het water doorheen stroomt, is een plaat. Deze plaat kan worden voorzien van convectoren, aan de binnen- of achterkant. Door de afmetingen, hoeveelheid platen en convectoren wordt de capaciteit bepaald in Watts. Hoe hoger het typenummer, hoe hoger de warmteafgifte en het vermogen van de radiator.

Een type 10 radiator heeft 1 plaat maar geen convector.
Een type 11 radiator heeft 1 plaat en 1 convector.
Een type 20 radiator heeft 2 platen maar geen convector.
Een type 21 radiator heeft 2 platen en 1 convector.
Een type 22 radiator heeft 2 platen en 2 convectoren.
Een type 33 radiator heeft 3 platen en 3 convectoren.


Stap 5: Welke aansluiting heb ik nodig?

Bij het aanschaffen van verwarming denkt u wellicht niet snel aan de aansluitopties. Toch is dit met name bij radiatoren voor woonkamers wel van belang. Radiatoren zijn op meerdere manieren aan te sluiten op cv-leidingen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid en het soort aansluitingen van de radiator.

Aantal aansluitingen

Radiatoren hebben minimaal 4 aansluitingen. Een wordt gebruikt voor de aansluiting van de cv-leiding met warm water en een voor de leiding op afgekoeld water terug te voeren. Op de andere aansluitingen is het mogelijk om een ontluchter of een aftapper te plaatsten. Met de aftapper kunt u lucht uit de radiator verwijderen. Een aftapper gebruikt u om water uit de radiator te laten lopen zoals bijvoorbeeld bij onderhoud.Meer dan 4 aansluitingen

Er zijn radiatoren die meer dan 4 aansluitingen hebben. Dit zorgt ervoor dat u meer vrijheid hebt om een radiator op een bepaalde manier aan te sluiten. Als u bijvoorbeeld naast 4 zij-aanslutingen ook 4 onderaansluitingen heeft, dan heeft u de keuze om de leidingen van de zijkant op de radiatoren aan te laten sluiten, maar dit kan ook van de onderkant. Met een onderaansluiting kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat leidingen minder in het oog springen. Dit kan door de leidingen vanuit de vloer of de muur rechtstreeks op de radiator aan te sluiten. Zo zijn er weinig leidingen zichtbaar, en is alles mooi weggewerkt.

Gaat het bij u om het vervangen van bestaande radiatoren waarbij de leidingen niet uit de vloer of uit de muur komen, in dat geval kunt beter kiezen voor een radiator met zij aansluitingen. Bestel ook gelijk de aansluitmaterialen mee, zo kunt u gelijk aan de slag om de nieuwe radiator te plaatsen. 

Een blindstop wordt bij radiatoren met meerdere aansluitingen vaak gebruikt om de aansluitingen die niet gebuikt worden af te sluiten. Over het algemeen worden deze meegeleverd met de radiator.

Bekijk ook gelijk de aansluitmaterialen die u nodig heeft


Kies uw radiator: